До питання дослідження стану охорони та збереження об’єкта культурної спадщини Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" – Крамниця для продажу ікон і книжок - Загрива, Н.А. (Сіверщина в історії України, 2023)
У запропонованій статті автором зроблено спробу описати, систематизувати, проаналізувати маловідому широкому загалу інформацію, починаючи із заснування пам’ятки архітектури і до сьогодення: обстеження пам’ятки архітектури та його результати, пропозиції та вжиття відповідних заходів щодо усунення впливу негативних факторів на технічний стан конструктивних елементів пам’ятки, запровадження виконання робіт з благоустрою прилеглої території з метою максимального збереження та охорони пам’ятки архітектури, її раціонального використання в процесі пристосування до певних умов використання відповідними службами Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) УПЦ МП, у безоплатному та безстроковому користуванні якого наразі перебуває пам’ятка.