Українські народні меблі - Таранушенко, С.А. (Народна творчість та етнографія, 1957)
Інтер’єр української хати, її умеблювання в XIX ст. значно оновилися порівняно з XVIII і попередніми століттями, проте національний характер їх і в нових формах лишився незмінним. Інтимна лагідність, затишна домовитість, рафінована чистота залишилися характерними рисами української хати. Українські народні майстри в нових історичних умовах сміливо перейшли до створення нових типів і форм меблів, надавши їм яскравих форм національного стилю.