Народна легенда і поема Івана Вагилевича «Мадей» - Кирчів, Р. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Питання про творчу основу, літературні джерела поеми Івана Вагилевича «Мадей» по-різному трактується в дослідницький літературі. То наголошується вплив «Слова о полку Ігоревім» на зміст поеми і образ її головного героя, то говориться, що «автор, ідучи за народною думою, змальовує легендарну постать народного ватажка», що поема витримана в дусі народної історичної пісні, написана «за мотивами народної думи чи історичної пісні» і зорієнтована «на опіку «Слова о полку Ігоревім» та мотиви баладних пісень.