Роздуми над назвою акварелі Т. Шевченка «Ворожіння» - Яцюк, В. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Минуло 150 років відтоді, як Тарас Шевченко створив акварель, яку Рада Петербурзької Академії мистецтв відзначила третьою срібного медаллю. Протягом поколінь цей твір називали по-різному. Нашому сучаснику він відомий як «Циганка-ворожка». В новому дванадцятитомному виданні творів Т. Шевченка, що нині виходить друком, акварель буде пойменована по-іншому. В даній розвідці про згадуваний твір користуватимемося назвою «Ворожіння».