Невольнича пісенність українського Полісся періоду Великої Вітчизняної війни - Нікольченко, Т. (Народна творчість та етнографія, 1992)
У пісенності періоду Великої Вітчизняної війни відбувався процес відродження й актуалізації традиційних пісень. Традиційні пісні набували нової якості й часто сприймалися зовсім по-сучасному. Особливо яскраво це проявилося під час вивозу на примусові роботи в Німеччину великої кількості молоді. Ці трагічні мотиви покликали до нового життя твори про розлучення з родом; твори, генетичне коріння яких йде у весільні обрядові та старі солдатські й рекрутські пісні, пісні наймитів. І ця група творів спливла в пам’яті народу практично без змін або з дуже незначними вказівками на осучаснення життя і побуту.