Славний будівничий нових шляхів музичної культури України - Гордійчук, М. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Постійному авторові нашого журналу, відомому українському музикознавцеві, заслуженому діячеві мистецтв України, доктору мистецтвознавства, професору Гордійчуку Миколі Максимовичу минуло 75 років від народження (9.V. 1994). Трудову діяльність (з серпня 1947 р.) він пов’язав з Інститутом мистецтвознавства, фольклору та етнографії ПАН України. За більш як 45 років вчений написав понад 40 книг і брошур, підготував та опублікував близько 20 фольклорних збірників, передмов й анотацій до творів інших авторів, велике число статей і рецензій у книжках, журналах і різних газетах. Основним предметом ного наукових інтересів і дослідів стали історія національної музики й фольклористики. Власну працю учений постійно поєднував з вихованням наукових кадрів (підготував понад 30 кандидатів мистецтвознавства й ряд докторів). Публікуємо роздуми М. Гордійчука над творчістю й особистістю свого вчителя, видатного композитора й музично-громадського діяча, професора Пилипа Омеляновича Козицького.