Творчість Іллі Рєпіна в контексті української художньої культури другої половини XIX—початку XX століть - Бєлічко, Ю. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Ілля Юхимович Рєпін є однією з визначних постатей світової художньої культури другої половини XIX — початку XX сторіч. І тому особливої значущості набуває факт його походження з України, його пронесене через усе життя почуття глибокої прихильності до своєї Батьківщини, його творчий доробок, присвячений їй, і, зрештою, неабияка, роль, яку він відіграв в розвитку українського образотворчого мистецтва. І своєю діяльністю як педагога та громадського діяча, і безпосередньо своєю творчістю.