Семантичні паралелі в символіці бобових, злакових та заліза в уявленнях давніх слов'ян і сучасних східнослов'янських народів - Тупчієнко, М. (Народна творчість та етнологія, 2019)
Стаття базується на залученні етнографічних, лінгвістичних та археологічних джерел. Автор переконливо показує, що символіка матеріалів дозволяє розкрити спрямованість екологічної культури минулих етнічних спільнот. Розглядається цілісність та послідовність світогляду народу на різних етапах історичного розвитку. На основі наведеного матеріалу автор говорить про генетичний зв'язок двох міфологічних кодів творення світу деміургом у давніх слов'ян – кулінарного та металургійного. Незважаючи на те, що кулінарний давніший за металургійний і безпосередньо вплинув на формування останнього.