Народність живопису Василя Кричевського - Лебедєв, Г. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Василь Григорович Кричевський залишив у спадщину нащадкам багатий доробок з архітектури, живопису, графіки, вжиткового мистецтва, художнього оформлення театральних вистав і кінофільмів, чим поповнив скарбницю української культури. Національна своєрідність його творчості привернула увагу багатьох мистецтвознавців України і зарубіжжя. З’явилося багато публікацій, зокрема і в наукових виданнях, і могло б здатися, що творчість Василя Григоровича всебічно й глибоко вивчена та повністю з’ясована природа і суть її національної своєрідності. Але це не так. Його мистецький доробок не однозначний щодо характеру використання здобутків народного мистецтва і невичерпний за художніми цінностями. В архітектурі та вжитковому мистецтві Василь Григорович творчо запозичав окремі народні зразки, надаючи їм високої художньої якості. В графіці він використовував мотиви і форми творів народних майстрів, створюючи власні композиції, що мали стильові особливості народного мистецтва. В театрі й кіно він використовував зразки народної архітектури, а також одяг, посуд, меблі тощо.