Шевченкіана Василя Тарновського - Судак, В. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Доля творчої спадщини Тараса Шевченка досить складна, а в деяких випадках і драматична. Майже про кожен його мистецький твір можна розповісти цілу історію різних митарств, що здебільшого обумовлено долею самого автора. Не дивно, що із загальної кількості відомих малярських творів Шевченка-художника, яких нараховується близько 1190 одиниць, понад 300 — не збереглися, або ще не знайдені. Відомості про їх сюжети чи назви зустрічаємо лише в літературних чи документальних джерелах. Останнім часом тільки поодинокі екземпляри його рисунків та офортів були знайдені на Україні та за кордоном, переважно в приватних колекціях. У розшуках, збиранні, а часом і в порятунку творів Тараса Шевченка важливу роль відіграв колекціонер української старовини, засновник Чернігівського історичного музею Василь Васильович Тарновський (молодший, 1837-1899). У цій розвідці ми торкнулися історії збереження лише частини творчої спадщини Шевченка-художника, але й наведені відомості дають достатнє уявлення про велику благородну діяльність В. Тарновського в збиранні та збереженні дорогоцінних реліквій великого Кобзаря.