М. Грушевський і І. Франко: до історії взаємин - Гирич, І.Б. (Український історичний журнал, 2006)
М. Грушевський та І. Франко — найплідніші й найактивніші співробітники Наукового товариства імені Шевченка — спільно працювали над розбудовою української науки. Чи були вони товаришами або антагоністами в сфері громадсько-політичної діяльності й в особистих взаєминах? На підставі ще не введених у науковий обіг щоденникових записок М. Грушевського 1904–1910 рр. автор намагається дати відповіді на ключові питання відносин між ученими: періодизувати їхні стосунки, з’ясувати причини потеплінь і охолоджень на різних етапах співпраці, розглянути діяльність М. Грушевського і І. Франка на тлі тогочасного соціального життя, вплив їхнього оточення. Автор доходить висновку про суттєвий вплив М. Грушевського на І. Франка й навпаки, про пік зацікавлення у праці в тандемі в період між 1897 та 1906 рр. На думку автора, саме хвороба І. Франка (1907–1916 рр.) справила вирішальний вплив на погіршення його стосунків із М. Грушевським.