Теоретико-прикладні засади розвивання відновлювальної енергетики України як елементу національної безпеки: євроінтеграційний аспект - Завербний, А.С.; Осадча, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті висвітлено основні теоретико-прикладні засади розвивання відновлювальної енергетики України як елементу національної безпеки. Охарактеризовано євроінтеграційний аспект розвивання вітчизняної відновлювальної енергетики України. Відзначено, що за сучасних умов енергетична безпека виступає ключовою складовою національної безпеки країни. А для України це надзвичайно актуально із урахуванням тривалої військової агресії росії, яка цілеспрямовано завдає ударів саме по вітчизняній критичній енергетичній інфраструктурі. Водночас, глобальні виклики, пов’язані зі зміною клімату, вимагають трансформування традиційних енергетичних систем у напрямках декарбонізування, децентралізування, запровадження відновлювальних джерел енергії. Відновлювальна енергетика виступає сьогодні інтегральною складовою сучасної архітектури національної безпеки нашої країни, а її розвивання має відбуватись синергійно та гармонійно із європейськими стандартами стабільного, безпечного енергетичного майбутнього. Євроінтеграційний вектор розвивання України формує нові вимоги щодо структури енергетичного сектору, орієнтовані на імплементування норм. Водночас європейські практики сприятимуть формуванню відповідної інституційно-правової бази, залученню інвестицій, розвиванню технологій чистої енергетики, створенню умов для появи і розвиванню енергетичних громад. Аналізування становлення, розвивання вітчизняної відновлювальної енергетики дозволяє оцінювати досягнення, недоліки державної політики цієї сфери, формувати стратегічні підходи подальшого інтегрування до енергетичного європейського простору, забезпечуючи стабільне розвивання, посилення енергетичної незалежності. Огляд літературних джерел дозволив констатувати міждисциплінарний характер тематики, яка комплексно поєднує енергетику, безпеку, екологію, економіку, управління, право, політику. В роботі наведено порівняльну характеристику структур енергетичних балансів України та ЄС у 2024 р. Дослідження показало, що двома основними факторами, що впливають на рівень розвивання відновлювальної енергетики України є наступними: потреба у інвестуванні, передусім іноземному, воєнні дії, адже загальна потужність відновлювальної енергетики України саме через них скоротилась. В статті запропоновано систематизовані перспективні напрямки для подальшого розвивання відновлювальної енергетики України як елементу національної безпеки за умов євроінтегрування.