О проблеме реверса рангов альтернатив при мультикритериальном оценивании - Тоценко, В.Г. (Проблемы управления и информатики, 2006)
Вивчено феномен реверсу рангів альтернатив, що виникає при використанні методу AHP для обчислення рейтингів. Знайдено достатню умову відсутності реверсу рангів. Проаналізовано виконання цієї умови для різних методів обчислення ваг альтернатив. Показано, що достатня умова відсутності реверсу рангів альтернатив виконується, якщо в удосконаленому методі AHP використовуються ненормалізовані ваги альтернатив, обчислені методами безпосереднього оцінювання, або «лінія».