Етнічний склад населення Cлобожанщини (етнографічний аспект) - Сушко, В. (Матеріали до української етнології, 2018)
Слобідська Україна – край, який виник унаслідок переселення і в якому міграційні процеси тривають донині. Особливо інтенсивними переселенські рухи були в промислових містах краю наприкінці ХІХ та у ХХ ст. Чималу роль у змінах населення краю відігравали війни. У другій половині ХХ ст. міграція, особливо для молоді, завдяки політиці держави набула престижності.