К оценке эффективности поиска изображений с использованием 2D-цветовых гистограмм - Башков, Е.А.; Костюкова, Н.С. (Проблемы управления и информатики, 2006)
В загальному вигляді сформульовано задачу пошуку в базі даних зображень за зразком, розглянуто характеристики, що описують колірний вміст зображення, введено нову характеристику колірного вмісту зображення — 2D-колірну гістограму, проаналізовано якість пошуку при використанні запропонованої характеристики.