Центр обработки вызовов как система массового обслуживания с возвращениями - Коба, Е.В.; Пустовая, С.В. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Розглянуто процес функціонування центру обробки викликів. Побудовано аналітичну та статистичну моделі функціонування ЦОВ як системи масового обслуговування типу M / M / c / 0 з поверненнями та втратами. Потік повернень впливає на показники ефективності функціонування ЦОВ. Статистична модель ЦОВ побудована на основі методу МонтеКарло. Наведено алгоритм статистичного моделювання ЦОВ, визначено та виведено основні показники ефективності його функціонування. Наведено деякі графічні залежності.