Математическое моделирование динамики процесса консолидации на основе системного подхода - Булавацкий, В.М.; Скопецкий, В.В. (Проблемы управления и информатики, 2007)
На основі системного підходу побудовано некласичну математичну модель процесу фільтраційної консолідації насичених сольовими розчинами пористихсередовищ за умов нерівноважності складових процесу. В рамках вказаної моделі сформульовано крайову задачу про консолідацію масиву скінченої потужності на непроникній основі та запропоновано алгоритм обчислення її наближеного розв’язку.