Дискретное оптимальное управление дескрипторными системами с переменными параметрами - Бондаренко, М.Ф.; Власенко, Л.А.; Руткас, А.Г. (Проблемы управления и информатики, 2011)
Розглянуто зосереджені та розподілені системи керування з дискретним часом, динаміка яких описується лінійними співвідношеннями з необмеженими операторними коефіцієнтами у гільбертових просторах. Системи дескрипторні в тому сенсі, що в цих співвідношеннях оператори при невідомих векторах можуть мати нетривіальні ядра. Встановлено умови однозначної розв’язності, описано множини початкових векторів та розв’язків, вивчено задачу оптимального керування з квадратичним функціоналом якості.