Соціальні принципи, закони і норми як система соціальної відповідальності - Шибко, О. (Схід, 2009)
У статті сукупність соціальних принципів, законів і норм суспільства досліджена як система соціальної відповідальності, структурні компоненти якої перебувають у діалектичній єдності всезагального, особливого та одиничного. У запропонованій дефініції соціального закону його сутністю визначений відповідальний зв’язок суб’єктів суспільних відносин. Аналіз категорій «суспільний зв’язок» і «суспільне відношення» як відповідального зв’язку та відповідального відношення розкриває діалектику дискретного та безперервного в соціальних процесах, вузловими мірами яких є соціальні принципи, закони та норми. Автор не обмежується логікою взаємозв’язку категорій, а простежує її в контексті реальних протиріч реформування українського суспільства.