Берегиня «ботанічного дива» (З нагоди 90-річчя від дня народження Д.М. Доброчаєвої) - Ільїнська, А.; Протопопова, В.В.; Шевера, М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Подвижницька наукова і науково-організаційна діяльність лауреата Державної премії УРСР, Заслуженого діяча науки і техніки УРСР, доктора біологічних наук Дарини Микитівни Доброчаєвої (1916–1995) була присвячена вивченню і збереженню світу рослин, без якого немислиме існування людини. Провідний ботанік України, знаний систематик, ботаніко-географ, герболог, музеєзнавець, історик науки, популяризатор ботанічних знань — такий спектр наукової творчості цієї яскравої особистості. Уся дослідницька діяльність професора Д.М. Доброчаєвої пов’язана з Інститутом ботаніки НАН Украни та його Ботанічним музеєм, фундатором та першим директором якого вона була.