Структурно-функциональное состояние почки у крыс с различной активностью внутриклеточной системы eNOS-NO-протеинкиназа G после обструкции мочеточника - Баринов, Э.Ф.; Волошин, В.В.; Черешнева, Е.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Метою даної роботи стало вивчення різних ланок внутрішньоклітинного сигнального шляху NO ПкG з урахуванням хемосенситивності клітин мішеней до АнгІІ за умов моделювання гострого порушення уродинаміки. Показано, що розвиток обструктивної нефропатії відбувається на фоні зміни чутливості клітин мішеней до АнгІІ. Зниження сенситивності АТ1 рецепторів асоційовано з індивідуальними особливостями функціонування антагоністичної системи NO ПкG. Занадто висока чи знижена активність сигнальної системи NO ПкG визначає більш глибокі порушення гемодинаміки і структурно-функціонального стану нирки, створюючи передумови для розвитку і хронізації нефропатії.