Дискусійні питання щодо трактування економічної сутності та змісту дефініції «Ефективність функціонування» корпоративних структур - Ховрак, І.В. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
У статті критично проаналізовано трактування сутності дефініції «ефективність функціонування» у працях вітчизняних та іноземних науковців та обґрунтовано необхідність розмежовувати дефініції «ефективність виробництва» та «ефективність функціонування». Автором розроблено класифікацію видів ефективності за такими ознаками: цільовий зміст, вид господарської діяльності, рівень визначення, умови оцінювання, ступінь збільшення ефекту, метод розрахунку, напрямки функціонування, характер показників. Кожний вид має практичне значення для функціонування корпоративних структур. У рамках проведеного дослідження доведено, що суб’єкти корпоративних відносин (внутрішні та зовнішні) використовують різноманітні критерії для оцінки ефективності, а також узагальнено основні підходи щодо оцінки ефективності (цільовий, системний, внутрішньо організаційний та конкурентний підхід). Ключові слова: ефективність, функціонування, структура, корпорація, конкуренція, організація.