Нейросекреторная активность супраоптического ядра переднего гипоталамуса кроликов под действием транскутанной электростимуляции зрительного анализатора - Лавренко, А.Н.; Пыхтеев, Д.М.; Гладкий, Т.В.; Пономарчук, В.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
На 8 кролях породи Метелик вивчали вплив непрямої черезшкірної електростимуляції зорового аналізатора на нейросекреторну активність магноцелюлярних клітин супраоптичного ядра переднього гіпоталамусу. На мікропрепаратах інтактних тварин переважали нейрони II морфофункціонального типу, що перебувають у стадії синтезу нейросекрету. Показано, що за дії электростимуляції спостерігається перерозподіл головних морфо-функціональних типів нейронів. Відзначено збільшення змісту клітин I й III типів, відповідно у стадіях спокою після виведення секрету й накопичення, що вказує на активацію процесів звільнення нейросекрету і його акумуляції. Виразність реакції нервової тканини однакова при силі стимулюючого струму 100 мкА й 300 мкА.