Внутрішньодержавне застосування норм міжнародних договорів - Соловйов, О.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
Досліджено передумови виникнення проблеми застосування норм міжнародних договорів про права людини як джерела права у державі. Підкреслено процесуальний характер цієї проблеми, її пов’язаність насамперед із діяльністю національних судів. Відзначено обумовленість проблеми, що розглядається, наявністю самовиконуваних норм у відповідних міжнародних договорах про права людини. Висвітлено особливості дослідження проблеми внутрішньодержавного застосування міжнародних договорів у радянський період. Описано сучасний стан розробки цієї проблеми у вітчизняній науці права. Ключові слова: внутрішньодержавне застосування норм міжнародних договорів, самовиконувані норми міжнародних договорів, права людини, Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод.