Вплив штамів Rhizobium galegae на розвиток рослин козлятника лікарського першого та другого років вирощування - Воробей, В.С.; Ковалевська, Т.М.; Рахметов, Д.Б. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
У польовому досліді вивчали ефективність інокуляції козлятника лікарського новими штамами ризобій, ізольованими з бульбочок рослини-господаря. Відмічено позитивний вплив бактеризації рослин досліджуваними штамами бульбочкових бактерій на основні показники бобово-ризобіального симбіозу як у перший, так і другий роки вегетації козлятника лікарського. За результатами досліджень відібрано два штами Rhizobium galegae – Л-13 та Л-16, які сприяють зростанню чисельності бульбочок на коренях рослин, активності симбіотичної азотфіксації, вмісту хлорофілу в листках рослин та продуктивності козлятника.