Вплив лектину картоплі на ростову активність діазотрофів - Жеребор, Т.А.; Козар, С.Ф.; Усманова, Т.О. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
Наведено результати досліджень впливу лектину картоплі на ростову активність бактерій родів Azotobacter і Azospirillum. Вивчено залежність росту мікроорганізмів від його вмісту в живильному середовищі в діапазоні концентрацій 0,2–20 мкг/мл. Визначено оптимальну концентрацію лектину в середовищі для консорціуму Аzotobacter vinelandii і Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 мкг/мл) та Azospirillum brasilense 410 (1,5 мкг/мл), за якої зростають показники щільності популяції, питомої швидкості росту бактерій та зменшується час подвоєння біомаси мікроорганізмів.