Можливості контактної цифрової термографії у ранній доклінічній діагностиці раку молочної залози - Приходченко, В.В.; Приходченко, О.В.; Білошенко, В.О.; Карначов, О.С.; Дорошев, В.Д.; Калініна, О.І. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2011)
Резюме. В роботі розглянута проблема ранньої доклінічної діагностики раку молочної залози (РМЗ) при проведенні скринінгових обстежень за допомогою контактного цифрового термографа. Із 45 жінок із аномальною первинною термограмою (яка в порівнянні з даними традиційних методик сприймалася як хибнопозитивна) при подальшому динамічному спостереженні протягом 2–3 років у 5 (11,1%) виявлений РМЗ. Наведені спостереження свідчать про можливість контактної цифрової термографії діагностувати найбільш ранні ознаки малігнізації, коли немає клінічних проявів захворювання. Ключові слова: термографія, контактний цифровий термограф, рак молочної залози, діагностика