Противовоспалительное и противоотечное действие сочетанного использования ультразвука, лиманного пелоида и рапы Куяльницкого лимана - Кравченко, И.А.; Ларионов, В.Б.; Овчаренко, Н.В.; Менчук, Д.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
На моделі карагінанового набряку встановлено, що пелоїд та рапа Куяль ницького лиману проявляють помірну протизапальну дію, зменшуючи набряк майже у 2 рази. Концентрація солі у рапі не має суттєвого впливу на протиза пальну та протинабракову дію. Сумісне використання ультразвуку сприяє зменшенню запалення та набряку вже до 5-6 доби після введення карагінану, що може використовуватись як альтернативний терапевтичний засіб.