Моделі підвищення міжнародної конкурентоспроможності країни: теоретико-методологічний аспект - Шевченко, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2011)
У статті досліджено сутність поняття „міжнародна конкурентоспроможність держави”; оцінено вплив факторів та основних складових конкурентоспроможності на стан національної економіки; визначено загальні передумови забезпечення конкурентоспроможності національної економіки; запропоновані моделі нарощення конкурентоспроможності країни та схема адаптації держави до змін за показниками конкурентоспроможності, викликаних впливом чинників глобалізаційного та інтеграційного розвитку. Ключові слова: міжнародна конкурентоспроможність країни, фактори та складові конкурентоспроможності, моделі нарощення конкурентоспроможності: регіональна, локальна, транзитна, світова, кластери, глобалізація, інтеграція.