Номенклатура, гістологічні особливості та диференціальна діагностика гігантоклітинних проліферативних уражень кісток у дітей та підлітків - Григоровський, В.В. (Онкологія, 2002)
Резюме. Гігантоклітинні проліферативні ураження кісток складають збірну групу порівняно часто діагностованих захворювань, неоднорідну як за клініко-радіологічними проявами, так і у морфологічному та гістогенетичному відношенні. На матеріалі гістобіопсійного дослідження 170 патологічних осередків гігантоклітинної пухлини кісток, хондробластоми, телеангіектатичної остеосаркоми, фіброзних гістіоцитом, солітарної та аневризмальної кісткових кіст, метафізарного кісткового дефекту, бурої пухлини гіперпаратиреоїдизму, гігантоклітинної (репаративної) гранульоми розглянуті особливості їх структури, гістогенезу та деякі імуногістохімічні властивості. Наведені визначення цих нозологій у відповідності до Міжнародної гістологічної класифікації ВООЗ (1993) та обговорені питання їх гістологічної диференціальної діагностики.