Фізіологічна взаємодія сої з новими Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum - Даценко, В.К.; Мельник, В.М.; Коць, С.Я.; Омельчук, С.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
Вивчали вплив інокуляції сої новими Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum із полярними симбіотичними власти-востями на ефективність симбіозу, інтенсивність фотосинтезу й активність ферментів антиоксидантної дії в кореневих бульбочках рослини-хазяїна. Більшість досліджуваних мутантів були високо вірулентними, проте ця властивість не завжди прямо залежала від рівня інших параметрів. Встановлено прямий зв’язок між азотфіксувальною активністю кореневих бульбочок та інтенсивністю фотосинтезу рослини-хазяїна. Виявлено два типи динаміки цих процесів із максимумами їх інтенсивності відповідно в фазу бутонізації або цвітіння сої.