Перспективність використання Tn5-мутантівризобій при виготовленні бактеріальних добрив - Коць, С.Я.; Маліченко, С.М.; Маменко, П.М.; Дрозденко, Г.М. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
За допомогою штаму Escherichia coli S17-1 із вбудованою в нього плазмідою pSUP2021::Tn5 здійснено транспозоновий мутагенез штамів 646, 614а і 71т Bradyrhizobium japonicum. Найвища частота утворення канаміцинрезистентних мутантів складала 10-6 (B. japonicum 646). Із-поміж 1500 одержаних мутантів відібрано кращі за ознаками “вірулентність”, “азотфіксувальна активність” і “ефективність симбіозу”. Незважаючи на різні симбіотичні характеристики відібраних Tn5-мутантів, суттєвих відмінностей у їхньому білковому складі не виявлено. Зроблено висновок про можливість одержання повільнорослих ризобій за допомогою транспозонового мутагенезу.