Історичні витоки та міфологічне підґрунтя демонізації політичного лідера - Шерман, О. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2007)
Досліджується становлення демонізації як прийому в діахронії на прикладі найбільш типових прикладів демонізації відомих історичних постатей