Українська національна ідея як модернізаційний проект - Трачук, В. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2007)
Демократичні перетворення в суспільстві неможливі без чіткого уявлення про їх передумови, шляхи здійснення та кінцевий результат. Робота є спробою оцінки української національної ідеї та “української мрії” як основи демократичної модернізації українського суспільства, програми його входження до числа високорозвинутих народів та держав.