Особенности когнитивных функций (кратковременная память, произвольное внимание) в связи с содержанием в волосах свинца, стронция и кальция у детей 12-13 лет с ВСД, жителей экокризисных регионов восточной Украины - Залата, О.А.; Евстафьева, Е.В.; Щеголева, М.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У 25-ти дітей з вегето-судинною дистонією, мешканців екокризисних регіонів східної України за допомогою непараметричного кореляційного аналізу за Спірменом встановлено вплив свинцю на характеристики когнітивних функцій пам’яті та уваги: середня кількість слів, які запам’ятала дитина за п’ять спроб і рівень свинцю (р=0,05), коефіцієнт «психічної стійкості», час пошуку чисел у 4-й таблиці Шульте (0,01?р?0,02). За допомогою множинного регресивного аналізу встановлено сумарну дію свинцю і стронцію на параметри короткочасної пам’яті, довільної уваги дітей. Не встановлено впливу кальцію для параметрів когнітивних функцій дітей з вегето-судинною дистонією.