Информационно-геохимический подход в выявлении природных факторов риска возникновения эндокринных заболеваний - Безруков, О.Ф.; Григорьев, П.Е. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проведено аналіз зв’язку захворюваності ендокринними захворюваннями і вузловим зобом зокрема на 22 територіальних одиницях Автономної республіки Крим із вмістом йоду в ґрунті та кальцію в питній воді. Встановлено пряму залежність захворюваності ендокринними захворюваннями з вмістом кальцію і зворотна залежність захворюваності вузловим зобом із вмістом йоду. Обговорюються патофізіологічні механізми встановлених залежностей з точки зору особливостей геохімічної обстановки в різних регіонах Автономної республіки Крим.