Патоморфологические и клинические особенности бронхолегочной дисплазии у детей в современных условиях - Дука, Е.Д.; Чергинец, В.И.; Ильченко, С.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Клініко-морфологічні характеристики «нової» форми БЛД у дітей залишаються маловивченими. Проведено аналіз розповсюдженості та клінічних особливостей БЛД серед дітей міста. Проведено експериментальне дослідження по вивченню патоморфологічної дії нормобаричної гіпероксії на стан легень новонароджених щурів. Отримані результати підтверджують, що гіпероксія сприяє ураженню легеневої тканини в вигляді затримки альвеологенезу та розвитку нейтрофільного альвеоліту, що відповідає гістологічним особливостям «нової БЛД». Отримані дані можуть бути корисними в практичній медицині для удосконалення лікувально-діагностичної допомоги дітям, що знаходились на довгій кисневій терапії.