Остеопенические состояния у детей с бронхиальной астмой и их коррекция на санаторно-курортном этапе реабилитации - Каладзе, Н.Н.; Морозова, Е.Н.; Юрьева, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Робота присвячена дослідженню структурно-функціонального стану кісткової тканини в дітей, хворих на БА, а також розробці методів корекції його порушень із метою підвищення ефективності етапу реабілітації. Виявлено порушення структурно-функціонального стану КТ у 42% дітей з БА в усі вікові періоди, що проявляються зниженням міцності, пружності та еластичності кісткової тканини, внаслідок гормональних порушень мінерального гомеостазу, маркерів кісткоутворення більш виражені у хлопчиків у віці 7-8, 10-13, 15 років, у хворих на бронхіальну астму 2 і 3 ступеня, із тривалим перебігом захворювання, тривалим прийомом ІГКС, при наявності у дитини синдрому неспецифічної дисплазії сполучної тканини, кісткових переломів в анамнезі, зниженому рівні фізичного розвитку. Виявлено, що застосування сполученої фармакотерапії препаратами Кальцемін, «Остеобіос» і комплексу санаторно-курортного лікування в дітей із бронхіальною астмою позитивно впливає на стан кісткової тканини, кальцій-фосфорний гомеостаз.