Значение определения уровня циркулирующих иммунных комплексов в оценке эффективности лечения преэклампсии беременных - Иванов, И.И.; Прочан, Е.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Вивчений кількісний вміст циркулюючих імунних комплексів (ЦІК) в сироватці крові жінок з фізіологічним перебігом вагітності та у вагітних з прееклампсією різного ступеня тяжкості до та після лікування згідно наказам МОЗ України, що діють. Встановлено, що при наростанні ступеня тяжкості прееклампсії відзначається прямо пропорційне підвищення рівня ЦІК. Після лікування кількість ЦІК не знижувалася, а, навпаки, перевищувала початкові значення. Отримані результати свідчать про відсутність впливу терапії, що проводилася, на патогенетичну ланку прееклампсії вагітних, пов’язану з ушкоджувальною дією ЦІК, що клінічно у деяких пацієнток виявлялося прогресуванням патологічного процесу.