Дефицит витамина D как «фактор отягощения» развития системной воспалительной реакции и иммунного дисбаланса у больных хроническим обструктивным заболеванием легких - Иванцова, Н.Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Обстежені хворі з ХОЗЛ (I-IV ступеня тяжкості) у фазі загострення та у фазі ремісії у віці від 21 року до 73 років. Досліджували: зміст 25 (ОН) D3, 1,25 (ОН) 2D3, рівень цитокінів, активної форми TGF-β1 у сироватці крові, культивування бронхіального епітелію і дослідження рівня цитокінів у супернатанті культури клітин.Розвиток D-гіповітамінозу та D-недостаточності/дефіціта у хворих на ХОЗЛ I-III стадії у фазі ремісії в осінньо-зимовий період характеризується прогресуючим зниженням ОФВ1, BMI, 6-MWD, зростанням показника диспное MMRC і, як наслідок, істотним зростанням індексу BODE ( тяжкості перебігу ХОЗЛ).Результати дослідження розкривають особливості формування дисбалансу цитокінового гомеостазу і наростання ступеня тяжкості перебігу (за шкалою BODE) ХОЗЛ в залежності,від вираженості дефіциту вітаміну D.