Сосудистая реактивность и особенности гемодинамики у больных хроническим калькулезным холециститом в зависимости от фактора артериальной гипертензии в предоперационном периоде - Пластун, М.Ю.; Зорин, В.Н.; Келеджиева, Э.В.; Калиберденко, В.Б. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Вивчено окремі параметри кровотоку у пацієнтів, які страждають хронічним калькульозним холециститом і метаболічним синдромом в передопераційному періоді. Виявлено, що порушення судинної реактивності, яка проявляється в збільшені пікової систолічної швидкості кровотоку і підвищенні ехогенності комплексу інтима-медіа, реєструються в передопераційному періоді тільки у хворих хронічним калькульозним холециститом з супутнім метаболічним синдромом. Виявлено, що у хворих хронічним калькульозним холециститом, навіть при наявності артеріальної гіпертензії, судинна патологія не характерна.