Особенности внешнего дыхания спортсмена-виндсерфингиста во время длительного морского плавания - Найдич, С.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Досліджувались реакції зовнішнього дихання та термотопографії спортсмена-віндсерфінгіста під час тривалого плавання в акваторії Чорного моря. Було виявлено, що в складних кліматичних умовах на фоні тяжких мускульних зусиль система зовнішнього дихання зазнає надмірних навантажень, забезпечуючи одночасно важливі фізіологічні процеси – підтримання температурного балансу та енергопродукцію працюючих мускулів. Також показано, що інтегральним показником функціональних можливостей організму спортсмена-віндсерфінгіста может служити динаміка величин РАСО2 – чим меньше зниження його величини від начального рівня під час мускульної роботи, тим більш високі аеробні можливості органиізм.