Трансформування архаїчної ментальності французів під впливом детермінанти соціальних ролей і колективних дій - Дорошенко, С. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Розглянуто історичні шляхи збагачення політичної ментальності французів. Зроблено висновок про те, що головним результатом впливу детермінанти соціальних ролей і колективних дій стало утвердження у мешканців “французького простору” на ментальному рівні таких політичних цінностей, як солідарність, соціальна рівність, довіра.