Аналіз сучасного цивілізаційного поступу у працях Бенедикта ХVІ - Волинець, О. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
Досліджуються праці Папи Бенедикта ХVІ, присвячені аналізу основних тенденцій сучасного цивілізаційного розвитку; ролі держави, особи та Церкви у подоланні кризових явищ, притаманних еволюції суспільно-політичних процесів в умовах глобалізації.