Есхатологічні дати в графіті на фресках Софії Київської як історичне джерело - Нікітенко, Н.М; Корнієнко, В.В. (Архіви України, 2009)
Висвітлено результати дослідження шести датованих написів-графіті Cофії Київської, в яких вказані роки 6530 (1022), тричі 6541 (1033), 6544 (1036), 7000 (1492). Чотири з них розташовані у вівтарі приділа св. Георгія великомученика, на фресці з образом свт. василія великого. Застосування нової методики не вибіркового, а суцільного комплексного прочитання написів, тобто сприйняття їх невід’ємними компонентами оточуючого епіграфічного матеріалу, в контексті функціонального призначення приміщення, де вони виникли, а також середньовічного церковно-теологічного і символічного тлумачення образних архітектурно-художніх форм, з якими ці написи пов’язані у топографічному й смисловому аспектах, дозволило встановити, що мотиваційними чинниками появи цих шести графіті стали очікування настання Кінця світу, а написи на фресці з образом свт. Василія великого формують унікальний есхатологічний календар.