Міжнародні мережеві структури та їх вплив на стан національної безпеки України - Кулик, В.О. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
Стаття присвячена аналізу нових організаційних форм діяльності інститутів глобального суспільства та їхнього впливу на безпекову політику України. Автор пропонує власне визначення міжнародної громадянської активності, зокрема вводить поняття «міжнародних мережевих громадянських ініціатив» як нових акторів глобального громадянського суспільства.