Розвиток ідеї європейської інтеграції та її значення для України - Череватий, С.В. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
У статті аналізується сутність ідеї європейської інтеграції, її еволюція протягом століть. Досліджуються теоретичні основи формування та розвитку Європейського Союзу, обґрунтовується необхідність євроінтеграційної стратегії України як ключового пріоритету зовнішньої та внутрішньої політики нашої держави.