Адаптація жінок Словаччини до ринкових умов на межі ХХ-ХІХ століть - Сурніна-Далекорей, О. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2010)
Стаття присвячена дослідженню економічного потенціалу жінок Словацької Республіки у період значних економічних перетворень, викликаних як глибокими трансформаційними процесами, так і специфічним «оксамитовим розлученням» Чехословаччини. Авторка виділяє два шляхи впливу трансформаційних процесів на соціально-економічне становище жінок Словаччини: загальний, що мав місце у всіх постсоціалістичних країнах, та специфічний, притаманний виключно для словацької ситуації.