Правила підбору сепараторів у баєсівських мережах - Балабанов, О.С. (Інститут програмних систем НАН України, 2007)
Запропоновано і обґрунтовано набір тверджень та правил, які допомагають знаходити мінімальні за розмірами сепаратори в моделях ймовірнісних залежностей, структурованих як ациклічні орієнтовані графи (тобто в баєсівських, гаусових та гібридних мережах). Правила призначені для методів виведення структури моделі з даних за допомогою знаходження сепараторів (тобто виявлення умовної незалежності змінних). Ми сформулювали необхідні вимоги до членів мінімальних сепараторів, виходячи з критерію d-сепарації та властивостей ациклічних орграфів. Ці вимоги та правила дозволяють відсіяти деякі кандидати у сепаратор і спростити задачу пошуку сепараторів, а, також, і задачу ідентифікації структури моделі залежностей.