Особливості процесу денітрифікації в агроценозах за впливу мінеральних добрив та мікробних препаратів - Волкогон, В.В.; Дімова, С.Б.; Волкогон, К.І.; Комок, М.С.; Штанько, Н.П. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Представлено результати досліджень активності денітрифікації в кореневій зоні ячменю ярого, кукурудзи і картоплі за використання мінеральних добрив та мікробних препаратів. За внесення оптимальних для росту і розвитку рослин доз добрив активність біологічної денітрифікації обмежується внаслідок споживання рослинами мінерального азоту і позбавлення ризосферних мікроорганізмів субстрату для нітратного дихання. Застосування фізіологічно необґрунтованих доз добрив, і особливо в поєднанні з мікробними препаратами, призводить до значних втрат елементу внаслідок інтенсифікації процесу денітрифікації. Використання мікробних препаратів у технологіях вирощування сільськогосподарських культур повинно здійснюватись на оптимальних агрофонах. При цьому біологічна денітрифікація зводиться до мінімуму.